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PLANNING MATTERS: LOCAL PROTOCOL FOR COUNCILLORS
(Addendum prepared by Clare David)

Introduction
At its meeting on 8 March the Planning Committee considered proposed 
revisions to Planning Matters: Local Protocol for Councillors. Members of the 
Committee resolved that the proposed amendments to the Protocol should be 
approved and referred to the Standards Committee for formal adoption at its 
meeting on 14 March 2011, subject to a written addendum to the report with 
the comments of Members of the Planning Committee and indicating those 
comments which were universally supported by Members of the Committee.

This report provides an update to the Standards Committee on the comments 
of the Planning Committee. After each update an indication is given as to 
whether universal support was offered by the Planning Committee.

Proposed Amendments 

Section 7 Reports to Planning Committee; Paragraphs 7.3, 7.4 and 7.5

Paragraph 7.3 (second bullet point): Wording to be amended to make the 
proposal clearer as follows: “an executive summary of the Officer’s 
recommendations (to include a summary of each of the conditions where an 
application is recommended for approval and the reason(s) for refusal where 
the recommendation is one of refusal)”.

(UNIVERSALLY SUPPORTED BY PLANNING COMMITTEE)

Paragraph 7.4: It was suggested, and agreed, that where significant changes 
occur after the finalisation of the Officer report that the Head of Planning 
Services will defer consideration of the relevant application rather than ‘may 
defer’.

(UNIVERSALLY SUPPORTED BY PLANNING COMMITTEE)

Paragraph 7.5: Members requested clarification of what assistance Officers 
were able to provide Members with that would comply with their professional 
code of conduct. After discussion it was agreed that Members of the Planning 
Committee would be provided with a copy of the Royal Town Planning 
Institute’s Professional Code of Conduct.

(UNIVERSALLY SUPPORTED BY PLANNING COMMITTEE)



Section 9 Planning Committee Site Visits; Paragraphs 9.2 and 9.3
 Paragraph 9.2: Concern was expressed that the proposal to hold site visits 

on the day of Planning Committee for all those applications being 
considered at the formal meeting of the Planning Committee later the 
same day may prejudice Members in full time employment from being able 
to sit on the Planning Committee in the future. Concern was also raised 
with regard to Members undertaking unaccompanied, independent site 
visits and that whilst it was understood that Members should not enter into 
discussion on the merits of applications that they should be able to listen 
to views that are expressed.

Members discussed these concerns and highlighted a number of 
advantages to the proposal including: introducing uniformity in the 
determination of applications; the ability of all Members, after viewing the 
sites, to gain a clearer understanding of the issues involved when making 
a decision and that these would be fresher in their minds; that if site visits 
could not be undertaken during the day in the working week then visits on 
Saturdays and Sundays may have to be considered; that visits needed to 
be undertaken during daylight hours and not in the evenings.

It was also pointed out that a number of meetings and Committees 
currently take place during the day. Members wished the Independent 
Remuneration Panel be requested to review allowances in light of 
increased duties arising from the proposed regular scheduled formal site 
visits.

(UNIVERSAL SUPPORT BY THE PLANNING COMMITTEE WAS NOT 
REACHED)

NOTE: If the proposal to introduce regular scheduled formal site visits is 
approved, it is intended that these will commence after Annual Council 
on 17 May 2011 when the new timetable of meetings is agreed.

 Paragraph 9.3 to be deleted on the basis that members declaring a 
prejudicial interest are able to attend the formal Planning Committee and 
should, therefore, be able to attend the site visit.

(UNIVERSALLY SUPPORTED BY PLANNING COMMITTEE)

Appendix 1
To make the intention of the guidance clearer the following amendments 
(highlighted in bold) are proposed:

“WHAT SCHEMES WILL BE CONSIDERED?

The level of pre-application engagement by Members and Officers will 
depend on a range of considerations, including: the scale and complexityof 
the proposal; and the willingness of those proposing the development to 



engage in the process. It is more likely that Members will become involved 
in pre-application discussions on major proposals of strategic importance that 
will shape the future of our communities and help to deliver the Council’s 
aspirations in the Local development Framework (LDF); the Corporate Plan; 
and the Sustainable Community Strategy.
The schemes will be selected for consideration by the Head of Planning 
Services (or their representative). The agreement of the developer will always 
be necessary.

The majority of pre-application discussions on more minor proposals will 
continue to be undertaken by officers. However, this does not preclude the 
involvement of Members in minor proposals where it is held that these may be 
of particular significance to a local community. This will be at the discretion of 
the Head of Planning Services (or their representative). The same guidance 
applies, regardless of the scale and nature of the proposal.”

(UNIVERSALLY SUPPORTED BY PLANNING COMMITTEE)


